Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mélyponton a gázár – miért nem érezzük?
  2016-01-29 20:15:41, péntek
 
 
Lengyel L. László írása





2016. január 27.

Mélyponton a gázár - miért nem érezzük?

Az energiahordozók árának mélyrepülése nálunk az üzemanyagoknál érződik, a gáz- és áramárnál azonban nyoma sincs. Ennek oka éppen a rezsicsökkentés jelszavával bevezetett központi árszabályozás.
Kapcsolódó írásaink

DK: Fideszes oligarchák miatt nem lett olcsóbb a lakossági gáz
Ötödével lehetne olcsóbb a földgáz - mégsem az
Csapdahelyzetben Orbánék: sokba kerül ez nekünk

A kőolaj ára a múlt héten 13 éves mélypontra, hordónként 30 dollár alá zuhant. Ez a szint már valamennyi termelőnek hatalmas veszteségeket okoz: a magasabb kitermelési költségű, kisebb tartalékkal rendelkező országokban pénzügyi válsághoz vezetett - lásd például a Fidesz-kormány keleti nyitásának két kiemeltjét, Kazahsztánt és Azerbajdzsánt -, de a legnagyobbak számára is súlyos gondot jelent. Még Szaúd-Arábia is kénytelen megszorításokat bevezetni, hogy a 30 milliárd dolláros hiányát valahogy csökkentse, egyebek mellett olyan durva lépésekkel, mint a benzin árának az uniós átlagár nagyjából tizedére csökkentése.

A legnagyobb vesztes Oroszország, ahol a kivitel meghatározó részét az energiahordozók jelentik, és alapvetőek az egész gazdaság számára. Az oroszok ráadásul halmozottan hátrányos helyzetben vannak, mert a kitermelés költsége a lelőhelyek földrajzi és éghajlati viszonyai, valamint a jórészt elavult technológia miatt rendkívül magas: a mostani világpiaci árak az önköltséget sem igen fedezik.

Ennek nyomán Moszkva súlyos pénzügyi gondokkal küzd, tartalékai gyorsan fogynak. Szakértői szerint a költségvetési egyensúlyhoz legalább 50 dolláros olajár kellene, ennek azonban jelenleg esélye sincs. Az alacsony árszint - ami a földgázra is kiterjed, sőt számos más nyersanyagot is érint - válságba dönti a gazdaságot: tavaly a GDP csaknem 4 százalékkal csökkent, a fogyasztás tizedével esett vissza, az infláció elérte a 13 százalékot.

Ha az olajár az idén a mostanihoz hasonlóan alakul, a zuhanás tovább folytatódik és kőkemény megszorításokra kényszeríti Putyinékat. Ez Oroszország nemzetközi pozícióit is befolyásolja, nem csupán gazdasági, de politikai-stratégiai téren is. A putyini nagyhatalmi vágyakból nyilvánvalóan vissza kell venni, mert alátámasztásukhoz nem lesz elég pénz, és ennek hatása a Nyugattal való kapcsolatokban és a válságövezetekben egyaránt látszani fog.

A világgazdaság egésze szempontjából az a fő kérdés, meddig maradhat ilyen olcsó a kőolaj. Az áresés fő oka a növekedési bizonytalanságok, főleg Kína helyzete miatt csökkenő kereslet, amelyet nem ellensúlyoz a kínálat csökkenése, sőt: Irán az embargó fokozatos feloldásával egyre több olajjal léphet a piacra, ahol az Egyesült Államok is hosszú idő után jelentős exportőrként jelenik meg.

Az olajár tartós és jelentős emelkedéséhez az újabb recessziótól való félelmek enyhülése mellett a termelés visszafogására is szükség lenne. Eddig ez elmaradt, de hírek szerint egyeztetések folynak nem csupán az OPEC-ben, de a két legnagyobb termelő, Oroszország és Szaúd-Arábia között. Már ennek hírére emelkedett valamelyest az ár, a tőzsdéken is némi korrekció volt a tragikus évkezdés után. Ha tényleg sikerül kissé korlátozni a kínálatot, az drágíthatja a kőolajat, a tényleges fordulathoz azonban ennél több kell, elsősorban a Kínával kapcsolatos félelmek enyhülése.

Az alacsony olajár elvileg kedvez az importáló országok gazdasági növekedésének, a mélyebb okai azonban éppen ellenkezőleg hatnak. Leegyszerűsített példával élve a jelenlegi energiahordozó-árak akár fél-egy százalékkal is hozzájárulhatnak az EU-s GDP bővüléséhez, a kínai gazdasági bajok hatásai azonban legalább ennyivel visszafoghatják azt. A globalizált világgazdaságban a kölcsönös és többoldalú függések miatt tehát nem lehet egyik vagy másik tényezőt kiragadni a bonyolult képletből, és emiatt jósolni sem könnyű. Nem véletlen, hogy egymással szöges ellentétben álló prognózisokat hallunk neves közgazdászoktól.

Mi itt lényegében kiszolgáltatottan szemléljük a történéseket, a világgazdasági folyamatokra hatásunk elenyésző. Kicsi és nyitott gazdaságunk révén a külső környezet változásai közvetlenül és erősen érintenek minket, alkalmazkodni viszont nehezen tudunk. Van, amiben a jelek szerint nem is akarunk. A kőolajár esésének a benzinkutaknál örülhetünk, máshol azonban nemigen látjuk a hatását. Különösen feltűnő ez az energiaszolgáltatásnál, ahol a demagóg rezsicsökkentési szólamok dacára nem csökkennek a költségeink, pedig akár harmadával alacsonyabbak lehetnének.

Nézzük a tényeket. Az importált földgáz ára a 2010-es kormányváltáskor közel 500 dollár volt ezer köbméterenként, a rezsicsökkentés kezdetekor, 2013 elején is 400 dollár felett állt. Az akkor bevezetett hatósági ár nyomán fokozatosan ötödével csökkent a hazai lakossági ár, miközben a beszerzési költség forintban kifejezve nem változott. Ez jelentős veszteségeket okozott az egyetemes szolgáltató cégeknek, ami miatt a külföldi tulajdonosok inkább fokozatosan eladták őket a magyar államnak.

Mára az energiaszolgáltatók nagy többsége állami kézben van, a hivatalos propaganda szerint a rezsicsökkentés védelmére. Erről azonban szó nincs: a 2014 vége óta gyorsuló importár-esés sehogy sem akar begyűrűzni hozzánk. Furcsa módon pont az akadályozza meg, amivel Orbánék a rezsicsökkentést kikényszerítették, azaz a hatósági árszabályozás, amely kizárja a piaci viszonyokhoz való közvetlen alkalmazkodást.

A Fidesz visszatérően azzal vádolja a szocialistákat, hogy nyolcéves kormányzásuk alatt háromszorosára emelték a földgáz árát. Ez eleve nem igaz, mivel akkor nem hatósági ár volt, hanem a beszerzési árak alakították a fogyasztói árakat, azok pedig mind a kőolajnál, mind pedig a földgáznál többszörösre nőttek: az olajára 2003-ban 30 dollár alatt volt, 2008-ra 140 dollárra emelkedett, ugyanekkor a gáz - az olajat némi időeltolással követve - 530 dollárba került. A világpiaci árugrás ezek alatt az évek alatt tehát négyszeres volt.

Most ennek éppen az ellenkezőjét látjuk. Az olajár a rezsicsökkentés kezdete óta negyedére zuhant, a gázár pedig kevesebb mint felére. Ez év januárjától 200 dollár alatt vesszük a földgáz ezer köbméterét, szemben a három évvel ezelőtti 400-zal. Miért nem látjuk ezt a számláinkban? Most lehetne igazán csökkenteni a rezsinket, nem pedig hazug szólamokkal ámítani az embereket. Ehelyett azt látjuk, hogy az árkülönbözetből származó haszon egy része sok tízmilliárdos nagyságrendben kormányközeli vállalkozókhoz vándorol.


http://www.168ora.hu/buxa/energiaar-allamositas-egyetemes-szolgaltatas-142495.htm l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonytalanságok, kormányváltáskor, csapdahelyzetben, rezsicsökkentési, leegyszerűsített, világgazdaságban, hozzájárulhatnak, rezsicsökkentést, közgazdászoktól, megszorításokat, rezsicsökkentés, árkülönbözetből, energiahordozók, visszafoghatják, megszorításokra, benzinkutaknál, energiahordozó, világgazdasági, szocialistákat, visszafogására, háromszorosára, vállalkozókhoz, alkalmazkodást, nagyságrendben, köbméterenként, kapcsolatokban, üzemanyagoknál, növekedésének, alkalmazkodni, árszabályozás, prognózisokat, költségvetési, veszteségeket, azerbajdzsánt, emelkedéséhez, kormányközeli, gázár –, energiahordozók árának, üzemanyagoknál érződik, rezsicsökkentés jelszavával, földgáz –, múlt héten, magasabb kitermelési, legnagyobbak számára, benzin árának, uniós átlagár, legnagyobb vesztes, kivitel meghatározó, energiahordozók jelentik, egész gazdaság, oroszok ráadásul, kitermelés költsége, Lengyel, Csapdahelyzetben Orbánék, Egyesült Államok, EU-s GDP,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Rögtön puha Mézes Krémes  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Beney Zsuzsa - Tavasz  Gaál Viktor gondolata  Jó éjszakát  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Maradék idő  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  S a dalok tanulsága  Föld napja április 22  A keserű igazság  Jó éjszakát  802 esztendeje, 1222. április ...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Szép estét kedves látogatóimna...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Föld napja április 22  Alvó cica  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A végzet az  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Esti kép  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  György napra  Pillangó  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  802 esztendeje, 1222. április ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gázár &#8211, energiahordozók árának, üzemanyagoknál érződik, rezsicsökkentés jelszavával, földgáz &#8211, múlt héten, magasabb kitermelési, legnagyobbak számára, benzin árának, uniós átlagár, legnagyobb vesztes, kivitel meghatározó, energiahordozók jelentik, egész gazdaság, oroszok ráadásul, kitermelés költsége, lelőhelyek földrajzi, jórészt elavult, mostani világpiaci, költségvetési egyensúlyhoz, alacsony árszint, fogyasztás tizedével, infláció elérte, mostanihoz hasonlóan, zuhanás tovább, putyini nagyhatalmi, válságövezetekben egyaránt, világgazdaság egésze, növekedési bizonytalanságok, kínálat csökkenése, embargó fokozatos, olajár tartós, újabb recessziótól, termelés visszafogására, tragikus évkezdés, tényleges fordulathoz, alacsony olajár, importáló országok, mélyebb okai, kínai gazdasági, globalizált világgazdaságban, bonyolult képletből, világgazdasági folyamatokra, külső környezet, jelek szerint, kőolajár esésének, benzinkutaknál örülhetünk, demagóg rezsicsökkentési, importált földgáz, 2010-es kormányváltáskor, rezsicsökkentés kezdetekor, akkor bevezetett, hazai lakossági, beszerzési költség, egyetemes szolgáltató, külföldi tulajdonosok, magyar államnak, hivatalos propaganda, rezsicsökkentés védelmére, 2014 vége, rezsicsökkentést kikényszerítették, hatósági árszabályozás, piaci viszonyokhoz, földgáz árát, beszerzési árak, fogyasztói árakat, földgáznál többszörösre, olajára 2003-ban, olajat némi, világpiaci árugrás, évek alatt, ellenkezőjét látjuk, rezsicsökkentés kezdete, gázár pedig, földgáz ezer, három évvel, árkülönbözetből származó, bizonytalanságok, kormányváltáskor, csapdahelyzetben, rezsicsökkentési, leegyszerűsített, világgazdaságban, hozzájárulhatnak, rezsicsökkentést, közgazdászoktól, megszorításokat, rezsicsökkentés, árkülönbözetből, energiahordozók, visszafoghatják, megszorításokra, benzinkutaknál, energiahordozó, világgazdasági, szocialistákat, visszafogására, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.